Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini zaprima veliki broj žalbi od kojih su najbrojnije one koje se odnose na kršenje prava potrošača u domenu ekonomskih usluga od općeg interesa. Ovo je istakla pomoćnica ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH Ljubica Čolović povodom 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača.

Nakon sjednice Vijeća za zaštitu potrošača u Sarajevu Čolović je naglasila da se prava potrošača u BiH svakodnevno krše iako potrošačka legislativa garantuje potrošačima prava za koja ne mogu biti uskraćeni niti kojih se mogu odreći.

“Najbrojnije su žalbe u sektoru ekonomskih usluga od općeg interesa, a to je isporuka električne i toplotne energije, gasa, vode, tu su i telekomunikacijske usluge i javni transport. Glas potrošača se mora čuti jer je to najbrojnija populacija. Svi smo potrošači. Brojna su kršenja prava potrošača. Prije svega povreda procedure kod zaključivanja ugovore, nepravilan obračun usluga… Za potrošača je ustanovljeno pravo da mu se prodaja i obračun vrši na osnovu stvarne isporuke na brojilu, ali kod usluga vodosnabdijevanja, taj princip nije zastupljen. Takvo postupanje javnog preduzeća nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, odnosno takvo preduzeće negira to potrošačko pravo”, poručila je Čolović.

Podsjetila je kako je ombudsmen za zaštitu potrošača 2012. godine pokrenuo sudski postupak protiv jednog od telekom operatere u BiH zbog raskida ugovora koji su zaključivani van poslovnih prostorija tog telekoma, a gdje su bile povrijeđene procedure.

“Taj smo spor mi dobili. To je inače, novina u sudskoj praksi. Niko nije izvan zakona i svi učesnici na tržištu moraju svoje poslovanje uskladiti sa zakonom”, poručila je Čolović.

BiH je zakonom od 2006. godine ozakonila prava potrošača koja su temeljna prava i u vrhu prioriteta BiH koja je na evropskom putu, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“Istakao sam da glas potrošača u BiH treba biti snažniji, da se čuje više, da potrošači treba da govore o svakoj odluci koja se tiče svakog građanina. Mislim da se glas potrošača treba čuti”, poručio je Šarović.

Svjetski dan prava potrošača prvi put je obilježen 15. marta 1983. godine, a njega su kasnije uspostavile Ujedinjene nacije u cilju promovisanja osnovnih prava svih potrošača, poštovanja i zaštite tih prava.