Kako da očistite voće i povrće od kemikalija kojima ih prskaju

0
285

Nedavno smo svi postali svesni koliko voće i povrće može da bude kontaminirano i kao rezultat toga počeli smo da ga izbegavamo. Ipak, neki proizvodi, kao što je grožđe ili paradajz, su jednostvano previše ukusni, a nezgodni za uzgajanje. U ovim slučajevima najbolje rešenje je naučiti kako smanjiti nivo pesticida.

Pranje voća i povrća deterdžentom
Poljoprivredni pesticidi se ne mogu oprati koristeći samo vodu (inače ih poljoprivrednici ne bi ni koristili). Srećom, samo dodavanjem deterdženta vodi i takvim pranjem, voća ili povrća, u vremenskom trajanju od nekoliko minuta, može se otkloniti većina ostataka hemikalija.

Pranje voća i povrća sirćetom
Mnogi ljudi koriste mešavinu sirćeta i vode, gde se stavlja tri puta više vode nego sirćeta. Ovo je sjajno rešenje za otklanjanje bakterija, a može da otkloni i vosak. Istraživanja su pokazala da ova smeša može da ukloni čak 98% bakterija, dok obično čišćenje uklanja oko 85%.
Najbrži način da ovo uradite je da kod kuće držite flašu sirćeta, poprskate problematično voće ili povrće i isperite pod slavinom.
Ukoliko imate više vremena, ostavite voće ili povrće da stoji 10 do 20 minuta u pomenutoj mešavini, a zatim isperite.

Koristite komercijalni čistač za voće
Postoje mnogi komercijalni čistači dostupni na tržištu, a neki su čak i 100% prirodni – sadrže neku formu limunske kiseline. Ukoliko izbegavate proizvode koji se baziraju na azotu i koristite samo one čiji su sastojci prirodnog porekla, trebalo bi da ste bezbedni, i da nema zaostalog mirisa ili ukusa.

Napravite Vaš lični čistač za voće ili povrće
Ukoliko ste u mogućnosti mešavine stavite u flašu sa nastavkom za prskanje. Poprskajte voće ili povrće, ostavite da malo odstoji, operite i jedite.
Neke od mogućih mešavina su:

  • 1 kašika limunovog soka, 2 kašike soda –bikarbone, 1 šolja (250ml) vode.
  • 1 kašika limunovog soka, 2 kašike belog sirćeta (destilovano je najbolje rešenje), 1 šolja (250ml) vode.

Za proizvode koji su naročito prekriveni voskom, možete isprobati sledeću mešavinu:

  • 1 šolja (250ml) vode, pola šolje sirćeta (125ml), 1 kašika soda-bikarbona i malo ekstrakta semena grejpfruta. U ovoj mešavini ostavite proizvod oko sat vremena.

Oljuštite voće ili povrće
Ovo je često najbolji način da se smanji količina pesticida, naročito kad su u pitanju jabuke, koje su najviše zagađene.  Pre nego što oljuštite dobro isperite vodom da se hemikalije ne bi prenosile dalje.

Otarasite se spoljnih slojeva
Ukoliko možete, edite samo unutrašnje slojeve, jer spoljašnji zbog prskanja sadrže najveću koncentraciju hemikalija.

Copyright Sarah Tomley