Donosimo 10 savjeta za energetsku učinkovitost!

0
161
Saznajte kojih 10 jednostavnih savjeta vam može pomoći u racionalnijem korištenju energetskih resursa uz sličan životni standard, ali i da pritom uštedite novac

Postoji niz faktora koji utječu na potrošnju energije u kućanstvu. Neki od njih su vrsta građevine, prisustvo toplinske izolacije, broj električnih uređaja i njihova učinkovitost te navike i ponašanje ukućana. U sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj , čiji je glavni cilj povećati svijest građana o efikasnom korištenju energije i poticati primjene ekonomski isplativih i energetski efikasnih tehnologija, materijala i usluga, objavljena je publikacija ”200 EE savjeta – kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje” .

Osim brojnih korisnih savjeta o tome kako uštedjeti energiju, u samoj publikaciji navodi se važnost kupovine kućanskih uređaja energetskog razreda A jer, primjerice, uređaji i rasvjetna tijela tog razreda troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D. ”S obzirom na cjenovnu dostupnost energetski i okolišno prihvatljivih uređaja na našem tržištu te njihovoj izrazito maloj potrošnji električne energije, preporuka svim potrošačima je postepeno investiranje – zamjena starih s novima ili jednostavno kupnja novih električnih uređaja energetskog razreda A” , tvrdi Tomislav Marjanović , predsjednik Saveza za energetiku Zagreba i glavni urednik portala croenergo.eu . Dodao je kako je razred energetske učinkovitosti potvrda kvalitete uređaja s obzirom na njegovu energetsku učinkovitost.

U nastavku vam donosimo 10 preporuka i savjeta iz publikacije vezanih uz štednju i smanjenje potrošnje struje u domaćinstvu, a samim time i računa.

1. Pranje posuđa

Današnja sredstva za pranje posuđa učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja (50-55 stupnjeva), stoga izbjegavajte programe pranja s višim temperaturama. Na ovaj način godišnje možete uštedjeti i do 70 kuna što vam omogućuje 3 mjeseca besplatnog pranja posuđa u perilici.

2. Temperature u prostoru

Toplinska ugodnost je stvar navike i osobne percepcije ugodnosti. Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1 stupanj, godišnje možete uštedjeti približno 5 posto energije za grijanje. Preporuke za održavanje temperatura u pojedinim prostorima kako biste održali toplinsku ugodnost, a da u isto vrijeme ne biste rasipali energiju su:

  • hodnik – od 14 do 17 stupnjeva
  • spavaća soba – 17 stupnjeva
  • kuhinja i radna soba – od 17 do 21 stupanj
  • dnevni boravak – od 20 do 23 stupnja
  • kupaonica – 23 stupnja

3. Grijanje

Jednom godišnje prije početka sezone grijanja pozovite ovlaštenu osobu da provjeri izmjenjivače topline . Da bi se toplina proizvedena u kotlu iskoristila, potrebno je da su izmjenjivači topline čisti od kamenca. Sloj kamenca i male debljine smanjuje prolaz topline te aparat radi manje efikasno. U takvom slučaju potrošit će se veće količine plina, a prostor će se sporije zagrijavati.

4. Zagrijavanje vode

Ako imate dvotarifno brojilo, vodu zagrijavajte po noći kada je cijena električne energije niža.

5. Perilica rublja

Danas se na tržištu mogu naći uređaji za pranje od 3 do 7 kilograma rublja. Odaberite perilicu rublja koja odgovara vašim potrebama za pranjem te je koristite sukladno uputama proizvođača. Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. U slučaju preopterećenog bubnja, rublje se neće kvalitetno oprati.

6. Rasvjetna tijela

Zamijenite obične žarulje sa žarnom niti sa štednim žaruljama . Štedne žarulje za istu razinu osvjetljenja troše pet do šest puta manje električne energije te imaju i do deset puta dulji radni vijek u odnosu na obične žarulje sa žarnom niti. Prosječna trajnost običnih žarulja sa žarnom niti je do 1000 sati, a štednih i više od 10 000 sati.

7. Hladnjaci i ledenice

Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera). Također izbjegavajte izloženost ovih uređaja sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stupanj manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6 posto.

8. Papir

Koristite manje papira. Ispis pisačem, fotokopiranje i faksiranje troše energiju. Češće koristite elektroničku poštu – brže je, jeftinije i zdravije za okoliš. Također, koristite reciklirani papir kad god je to moguće.

9. Kuhanje

Prilikom kuhanja koristite minimalnu snagu koja vam je potrebna. Kad je voda jednom proključala, smanjite snagu grijače ploče na najnižu moguću da zadržite ključanje. S većom snagom nećete postići da vaša hrana bude brže kuhana nego samo da voda brže ispari.

10. Gradnja kuće

Projektirajte kuću tako da je većina dnevnih prostorija smještena na južnoj strani kuće kako biste maksimalno iskoristili sunčevo zračenje za zagrijavanje prostora, ali i za prirodnu rasvjetu. Na južnoj strani kuće prozori bi trebali biti najveći, dok na sjevernoj strani trebaju biti manji kako bi se spriječili toplinski gubici . Na sjevernoj strani kuće treba smjestiti kuhinju, hodnike, spavaće sobe, kupaonice i ostave.

Izvor: 24sata.hr